eLearning-video Storyboarding: snelle handleiding

 

Het ontwikkelen van een boeiend en aantrekkelijk eLearning-curriculum vereist planning, merkonderzoek, knowhow en een gezonde dosis visueel talent.

Is het je opgevallen dat het eerste woord dat we zeiden planning was?

Dat is opzettelijk, want planning is de absolute hoeksteen van je eLearning cursus en bepaalt zowel het uiteindelijke succes als hoe de lerenden hun leerproces zullen ervaren. Nu video-first en webgebaseerde Learning Management Systems (LMS) een fantastische betrokkenheid bieden, is het gebruik van video's een belangrijk element dat je absoluut wilt plannen!

Je wilt een perfecte video maken die je leerlingen laat kijken, hen precies vertelt wat ze moeten weten en hen het gevoel geeft dat ze zelfverzekerd zijn over hun leerproces en dat ze hun kennis kunnen vergroten. Het is absoluut een kwestie van kwaliteit boven kwantiteit!

U moet niet alleen vermijden dat uw lerenden overweldigd worden door te veel video's binnen eenzelfde leerpad, maar u wilt ook dat ze alert blijven gedurende de hele eLearning-videoserie. Het antwoord op deze twee doelen is eenvoudig: je moet een perfect storyboard ontwerpen.

Ben je klaar om uit te vinden hoe? Lees verder om te ontdekken hoe je storyboardsuccessen boekt!

 

TheLearning LAB eLearning content ontwikkeling, video storyboard


Eerst iets anders: Wat IS eigenlijk een storyboard?

Voordat we de stappen voor het maken van een perfect storyboard voor je eLearning cursus gaan doorlopen, zullen we eerst uitleggen wat een eLearning storyboard precies is. Eenvoudig gezegd is een storyboard een visueel overzicht van wat je in de video wilt opnemen. Het is een beeld voor beeld visualisatie van hoe de uiteindelijke video eruit zal zien, die het film- en montageproces begeleidt tijdens de ontwikkeling van de video. Met een goed gepland storyboard bespaar je veel tijd, omdat je problemen kunt identificeren en de meeste noodzakelijke wijzigingen in je videoconcept kunt aanbrengen voordat je gaat filmen.

Nu je een duidelijk idee hebt van wat een storyboard is, laten we eens kijken wat er komt kijken bij het ontwerpen van het perfecte storyboard voor eLearning-video's!

De sleutels tot eLearning Storyboarden


1) Het begint allemaal met een sjabloon

Het kiezen van een sjabloon is in wezen het leggen van de basis van je storyboard, dus het moet een beslissing zijn die zorgvuldig wordt genomen. Omdat je storyboard je helpt je voor te stellen hoe de video zal worden afgespeeld voordat de camera's gaan draaien, moet je een sjabloon vinden die aan je behoeften voldoet en je creativiteit de vrije loop laat.

Er zijn tal van storyboard-sjablonen op het internet waaruit je kunt kiezen, of je kunt ze raadplegen en je eigen sjabloon maken. Zie het sjabloon als een leeg stripverhaal, met een vast aantal frames waarin het verhaal zich afspeelt. In tegenstelling tot stripverhalen heb je een vloeiende video die van het ene beeldje naar het volgende gaat, dus je hebt ook ruimte nodig voor aantekeningen over zoomen, pannen, enzovoort. Het maken van je eigen sjabloon geeft je een gevoel van vrijheid, omdat je zelf de beeldverhouding en afmetingen kunt bepalen en ruimte kunt overlaten voor de aantekeningen die je wilt maken. Zijn er voice-overs? Is het een 3D-animatie? Is het een interactieve video waar de leerling doorheen kan navigeren? Er is veel om over na te denken!

Beginnen met de juiste template betekent in staat zijn om coherente, samenhangende en vloeiende video's te produceren die mensen ook echt willen bekijken. Bekijk de video hieronder, voor World Athletics, en zie hoe de elementen kunnen samenkomen om een visueel aantrekkelijke, interactieve kijkervaring voor de leerling te vormen! Als je meer wilt zien over dit specifieke project.


2) Bepaal je doelen

Voordat je begint met het opstellen van je lesplan, moet je beslissen wat je doelen zijn. Wat wil je echt dat het digitale trainingsprogramma overbrengt op de leerling? Is het een inleiding tot een onderwerp of duikt het diep in een bepaald onderwerp? Is het de eerste video van een serie of staat hij op zichzelf?

Door jezelf deze vragen te stellen, krijg je meer duidelijkheid over wat je in het storyboard moet opnemen en hoe de volgorde eruit moet zien. Het geeft je ook een idee van de lengte waar je naar moet streven, die over het algemeen vrij kort moet zijn om de aandacht van de leerling vast te houden! Strategische planning betekent dat je je niet moet haasten in de ontwerpfase zonder eerst deze stap volledig af te ronden. Idealiter zou je een goede workshopfase moeten beginnen met een eLearningbureau dat je kan helpen bij het definiëren en bepalen van je doelen.

De juiste doelen stellen is een onmisbare stap om ervoor te zorgen dat je visie het hele proces van het maken van een storyboard doorloopt en uiteindelijk doorschemert in de video-inhoud van je eLearning-cursus.

 

3) Zet alles op papier

Hier komt de grote stap! Het is tijd om alles op te schrijven wat je wilt overbrengen in de digitale training, beginnend bij je doelen en ontwikkel het storyboard naast het script. De lessen moeten zo gemakkelijk mogelijk te volgen zijn voor de Learner, dus concentreer je op taalgebruik, leg waar nodig jargon uit en begeleid concepten met visuals om je Learner te helpen de informatie te onthouden. Begin voor een videoreeks met het algemene idee van hoe de video's met elkaar verbonden zijn, en werk dan de details uit van welke elementen in welke video aan bod komen om ervoor te zorgen dat je geen dingen herhaalt of over het hoofd ziet. Schrijf het allemaal op - en maak je nog geen zorgen over het sjabloon, zet eerst de ideeën en concepten goed op papier voordat je het aanpast, kneedt en netjes in een sjabloon past.

 

Merk op dat het normaal is om meerdere concepten te maken! Doe dit totdat je een lesplan hebt voor een video die je publiek echt zal inspireren en die aan al je doelen voldoet! Je zult het document willen delen met je team, brainstormen en aanpassen, het vormgeven en bewerken tot je weet dat het de perfecte ruggengraat voor de video is. Het is een marathon, geen sprint!


 

eLearning Storyboarding, video-first en webgebaseerd LMS voor de echte wereld. TheLearning LAB Genève, Palo Alto, Londen, Parijs

4) Segmenteer je geschreven lesplan

Gewapend met een document vol ideeën en inhoud, moet je het nu allemaal in een storyboard gieten! Door je lesplan op te delen in kleinere, logische paragrafen, krijg je een gevoel van richting en kun je het stappenplan vormgeven van hoe de e-learningcursus eruit moet zien, moet klinken, moet aanvoelen en moet onderwijzen. Lees je ideeën kort door en let op logische pauzes in de informatiestroom - deze vormen geweldige overgangsmomenten en helpen je om de basis van het storyboard te leggen. Ga dan terug en herontwerp het, zodat het allemaal natuurlijker klinkt, natuurlijker stroomt en de pauzes en overgangen op de best mogelijke momenten worden geplaatst.

Haal je sjabloon tevoorschijn en begin met het toevoegen van de visuele elementen aan de planning. Je wilt dat het ontworpen wordt door iemand met de juiste vaardigheden om een vrij nauwkeurig visueel overzicht te geven, dus zorg ervoor dat je een interne ontwerper of illustrator in de arm neemt of overleg met een bureau!


5) Filmen en 3D motion design

Het gebruik van visuele animaties en video's geeft eLearning een voorsprong op klassikaal leren, dus zorg ervoor dat je het goed doet! Gebruik een professionele videodesigner om je concept tot leven te brengen, wees betrokken bij elke stap en denk na over zowel de styling als de positionering.

Wil je de animatie toevoegen nadat je een concept hebt uitgelegd, waarbij je in eerste instantie alleen trefwoorden op het scherm laat zien? Of gebruik je het vanaf het begin om een basis te leggen voor wat je in meer detail gaat uitleggen? Speelt de animatie af tijdens de voice-over, wordt er gepauzeerd of ingezoomd om extra nadruk te leggen? Laat de video ruimte over voor ondertitels zonder dat ze vitale beelden in de weg staan? De vragen zijn eindeloos, dus kies iemand wiens talent voor videografie geworteld is in creativiteit en bewezen uitzonderlijk is!

Onthoud dat wanneer je een video maakt als onderdeel van een eLearning-cursus, deze in lijn moet zijn met de rest van het materiaal en de tools die je gebruikt om je cursisten te instrueren. Van quizzen tot pdf's met extra informatie, je cursus moet één geheel vormen! Het juiste Learning Management System gebruiken is hiervoor van vitaal belang en daarom bieden wij ons webgebaseerde LMS LAB aan.



6) Het verhaal opnemen en toevoegen

Een eLearning video zonder verhaal is als een gloednieuwe auto zonder motor! Hoe mooi de visuals ook zijn of hoe goed de video's ook zijn geregisseerd, er ontbreekt iets essentieels. Vrijwel alle eLearning-cursussen hebben een soort commentaar of voice-over. Dit helpt om een traditionele leeromgeving na te bootsen, maar combineert de elementen van visuele en auditieve input op een manier die traditioneel leren nooit zou kunnen! Het helpt de gebruikers ook om concepten in detail te begrijpen en houdt hen betrokken. Je moet ervoor zorgen dat het verhaal overeenkomt met de verwachtingen van je publiek, bijvoorbeeld door een Britse stemacteur te gebruiken als je publiek voornamelijk uit het Verenigd Koninkrijk komt.

In dit stadium heb je normaal gesproken precies bedacht hoe je het verhaal wilt hebben, maar het tempo van het verhaal moet misschien nog in detail worden vastgelegd. Dit is iets belangrijks om met je stemacteur te bespreken - zorg ervoor dat hij of zij de volledige visie van het project begrijpt, zodat hij of zij de juiste tijdmarkeringen kan aanhouden en de juiste nadruk kan leggen.

7) De ruwe randen wegsnijden

Als je de video maakt, ben je misschien geneigd om alles wat je moet weten toe te voegen. Meer kennis is immers beter, toch? Nou, nee, dat is niet altijd zo. Te veel informatie kan je publiek overweldigen, dus als je video eenmaal is samengesteld uit beeld- en geluidselementen, neem je hem in zijn geheel door en vraag je jezelf af of een deel ervan onnodig is, moet worden overgeheveld naar de volgende video of zelfs moet worden toegevoegd aan een pdf met 'optionele extra informatie'. Neem je video meerdere keren door met je team om er zeker van te zijn dat alles relevant en interessant is en dat de cursist er ook echt iets aan heeft.

Je moet alles minstens één keer doornemen. Het herlezen en vergelijken van je storyboard met het conceptproduct kan je andere ideeën geven over hoe je het kunt verbeteren. Het zal je ook helpen om de mazen in de wet aan te pakken en uiteindelijk de hele e-learningcursus te stroomlijnen, vooral als het om meerdere, opeenvolgende video's gaat!


Video-eerst LMS, LMS LAB. TheLearning LAB, video storyboard


En eindelijk is de show klaar om de weg op te gaan!

Dit brengt ons aan het einde van onze storyboardinggids, dus laten we een korte samenvatting geven van de absolute must-do's! Leg een goede basis, bereid een goed gepland en onderzocht storyboard voor en blijf teruggrijpen naar je doelen om de beste eLearning-video's te ontwerpen. Houd het LMS van je keuze in gedachten en begrijp de behoeften van je leerlingen bij het produceren van hun leermateriaal. Wij raden aan om voor een video-first en webgebaseerd LMS te kiezen voor ultieme gebruiksvriendelijkheid en de best mogelijke leerervaring!

Er is geen vervanging voor hard werken als het aankomt op het produceren van geweldige eLearning video's, en bij elke stap die je zet wil je er zeker van zijn dat alles op zijn plaats valt precies zoals het zou moeten - maar geloof ons, het resultaat zal het waard zijn! Als je meer wilt weten over de vele voordelen van het gebruik van een storyboard, bekijk dan ons vorige artikel over precies dat onderwerp, of bekijk onze post over Storyboarding & Scripting voor eLearning.

Hier bij TheLearning LAB in Genève hebben we 15 jaar ervaring in het werken met grote en kleine klanten van over de hele wereld. In de loop der jaren hebben we talloze storyboards, concepten, video's en 3D-bewegingsanimaties ontwikkeld.

Neem nu contact met ons op! Kwaliteit vereist ervaring, toewijding en planning en u kunt erop vertrouwen dat TheLearning LAB elke uitdaging die u aangaat aan kan.

Previous
Previous

6 tips Betrokkenheid bij aangepaste eLearning-cursussen

Next
Next

5 eLearning-omgevingstips voor bedrijven