eLearning quizzen: 5 topvoordelen

Niet alle eLearning-quizzen zijn gelijk en het succes van je leerlingen hangt af van hoe goed je hen kunt helpen om hun vooruitgang te beoordelen en hun kennis te ontwikkelen. Bij het ontwikkelen van een eLearning-cursus mag je geen middel onbeproefd laten, omdat al deze onderdelen samen de leerervaring maken of breken.

Bij TheLearning LAB in Genève bouwen we cursussen zorgvuldig op uit alle stenen die het fundament vormen, en dan nog wat. Aan de basis van al dit bouwen van cursussen ligt de strategie die we samen met onze klanten ontwikkelen wanneer zij ons benaderen met hun digitale trainingsbehoeften.

Je vraagt je misschien af: Hoeveel verschil kan een quiz echt maken? Het korte antwoord zou zijn dat het een groot verschil kan maken. Het lange antwoord zou zijn ... nou ja, dit artikel!

Het ontwikkelen van effectieve eLearning-quizzen komt zowel de lerenden als de leerkrachten ten goede, en hoewel het op het eerste gezicht een eenvoudig concept lijkt - het is tenslotte zo simpel als het stellen van een aantal vragen, toch? - is er veel meer nodig om een goede eLearning quiz te maken dan je misschien dacht. De resultaten van een quiz zijn echt waardevol, zowel voor lerenden als voor leerkrachten, en goed ontworpen quizzen hebben echt voordelen voor lerenden. Om u precies te laten zien wat deze voordelen zijn, heeft ons TheLearning LAB team een lijst samengesteld met de 5 belangrijkste voordelen van het gebruik van quizzen in digitale opleidingen!

We zijn een allround digitale trainingsservice en we hebben alles in huis om elk aspect van je eLearning-visie van concept tot creatie te brengen. Geïnteresseerd in wat we kunnen doen? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek, een gratis workshop of gewoon voor een gesprek over wat ons team voor jou kan doen!

 

Voordelen van quizzen:


1. Ze vergroten het kennisbehoud van de leerling.

Het menselijk brein is in staat tot ongelofelijke prestaties in het vasthouden van kennis, maar alleen als het de juiste hulpmiddelen krijgt. Het invullen van een quiz aan het einde van een module helpt lerenden om de cursusinhoud vast te leggen in hun langetermijngeheugen door de onderwerpen opnieuw te bekijken. Over het algemeen onthouden mensen na een uur al minder dan de helft van de informatie die ze hebben gekregen - dit komt ons goed van pas in het dagelijks leven, omdat we niet alles hoeven te onthouden wat we zien, doen, horen of leren.

Want zou het echt nuttig zijn om elk detail te onthouden van wat je drie weken geleden op woensdag hebt gegeten? Het afnemen van een quiz aan het einde van een module moedigt het terughalen van de informatie aan, waardoor het comfortabel in het langetermijngeheugen terechtkomt omdat de hersenen het nuttig vinden om vast te houden.


2. Ze betrekken leerlingen en motiveren hen.

Wanneer leerlingen slagen voor een test en een virtueel schouderklopje krijgen van het bericht 'Goed gedaan' dat bij hun score hoort, voelen ze zich gemotiveerd en ervaren ze een gevoel van prestatie. Dit is van vitaal belang in het leerproces, want het is deze prestatie en positieve bekrachtiging die ervoor zorgt dat de leerling geïnteresseerd blijft in het leren en zich blijft inzetten voor de leerstof. Als ze niet slagen, kunnen ze een even motiverend bericht krijgen met bronnen die ze opnieuw kunnen bekijken en die hen aanmoedigen om het opnieuw te proberen. Quizzen geven leerlingen en leerkrachten niet alleen een idee van het prestatieniveau, maar ze zorgen ook voor een verandering van tempo in het leerproces. Na de meer passieve rol van het bekijken van video's of het lezen van een tekst, is een goed ontworpen quiz of testgebaseerd minispelletje een welkome kans voor de leerling om een interactieve ervaring op te doen.


3. Ze voorzien cursusontwikkelaars van KPI's.

Hoe je de beschikbare KPI's op de juiste manier gebruikt is een heel ander verhaal, maar de kern van het probleem is dat quizzen enkele van de meest waardevolle KPI's zijn die een cursusontwikkelaar zich kan wensen. Het bijwonen van een cursus, de voltooiing ervan en de betrokkenheid bij bv. discussies zijn allemaal heel belangrijke indicatoren voor hoe goed je cursus ontvangen wordt door je leerlingen, met welk soort inhoud ze het liefst interageren en andere waardevolle informatie, en het belang ervan kan niet geminimaliseerd worden.

Wat quizzen echter opleveren, is een gedetailleerd inzicht in de mate waarin de informatie die je cursus aanbiedt, daadwerkelijk wordt onthouden en in hoeverre de kennis en het vermogen van je leerlingen om gebruik te maken van de informatie die je aanbiedt, ontwikkeld is door de verschillende modules in je cursus. Dit kan je dan weer adviseren over de beste praktijkconcepten voor eventuele aanvullende modules die je wilt aanbieden. Door voorafgaand aan de cursus een beoordeling te maken om het kennisniveau van de deelnemer vast te stellen, kan de vooruitgang tijdens de cursus worden vergeleken en kan dezelfde test aan het einde van het leertraject worden gemaakt.

 

4. Ze ontwikkelen kritisch denken bij leerlingen.

Kritisch denken stelt leerlingen in staat om hun theoretische kennis om te zetten in een echte basis van kennis, door uit te zoeken hoe ze de geleerde feiten kunnen toepassen in de echte wereld. Vragen met open antwoorden en vragen op basis van scenario's dwingen lerenden om hun geleerde kennis vanuit een nieuwe invalshoek te benaderen en bereiden hen voor om hun kennis om te zetten in praktische vaardigheden. Als ze niet geconfronteerd worden met het feit dat ze het geleerde daadwerkelijk moeten toepassen, is er misschien weinig motivatie voor lerenden om zich in te zetten voor de inhoud en een oprechte inspanning te leveren om niet alleen door een cursus heen te klikken, maar er ook echt mee bezig te zijn en te werken aan het vasthouden van informatie.

Natuurlijk zijn er veel andere, aanvullende manieren om ervoor te zorgen dat je leerlingen betrokken raken en hun vaardigheden in kritisch denken ontwikkelen, maar quizzen zijn een onmiskenbare koploper in deze inspanning!


5. Ze beoordelen het bereiken van de leerdoelen.

Wanneer je een eLearning cursus maakt, begin je met een raamwerk van leerdoelen die het algemene kader vormen waarop je cursus is gebouwd. Maar wat is het nut van het hebben van leerdoelen als je niet kan aantonen of (en hoe) ze gehaald worden? Wanneer een goed ontworpen quiz gemaakt wordt door de leerling, weerspiegelen hun antwoorden hoe goed de leerdoelen begrepen worden. Laten we het eenvoudige voorbeeld nemen van een leerdoel dat draait rond de kernwaarden en de filosofie van de organisatie; je quiz kan het begrip van de leerling rechtstreeks beoordelen door middel van een open vraag, een sleep-en-zet vraag, of zelfs een eenvoudige meerkeuzeopdracht! Als ze de kernwaarden correct kunnen identificeren, heeft je cursus het gewenste effect.

Als een aanzienlijk aantal leerlingen echter niet goed antwoordt, is het misschien tijd om de professionals te raadplegen en uit te zoeken wat het succes van de leerling in de weg staat!


Wanneer organisaties beslissen om eLearning-content te produceren, vertrekken ze vanuit hun expertisegebied en het is een feit: ze kennen hun niche het best. Daarom zijn we bij TheLearning LAB zo menselijk en klantgericht, zodat onze klanten weten dat hun expertise en de onze elkaar aanvullen. We werken nauw samen met onze klanten en de resulterende eLearning-cursus is een door experts geleide realisatie van hun behoeften en visie.

Het potentieel van uw organisatie optimaal benutten in de wereld van eLearning is ons doel en ons team bestaat uit gepassioneerde mensen die gespecialiseerd zijn in verschillende aspecten van ontwerp, contentcreatie, strategie en management. We laten geen middel onbeproefd om ervoor te zorgen dat de cursussen die we voor onze klanten maken aan alle eisen voldoen en een ongeëvenaarde ervaring bieden aan de cursisten.

Geïnteresseerd in wat TheLearning LAB kan doen? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek, een gratis workshop of een algemene vraag over de eLearning-toekomst van uw organisatie!


Previous
Previous

eLearning quizzen: De how-to's

Next
Next

8 tips om je e-learningcursus een boost te geven