Een eLearning-cursus ontwerpen

 

Als je een eLearning-cursus wilt maken, ben je hier aan het juiste adres.

Bij TheLearning LAB begrijpen we dat het maken van een eLearning-cursus intimiderend kan zijn, zelfs als je het al eerder hebt gedaan.

Als bedrijf hebben we samengewerkt met gepassioneerde professionals om geavanceerde cursussen te ontwerpen die lerenden alles leren wat ze moeten weten over hun gekozen onderwerp en hun persoonlijke en professionele doelen bereiken.

In deze gids leiden we je door ons ontwerpproces van een effectieve eLearning-cursus en laten we je zien hoe je er zelf een kunt maken voor jouw organisatie. Lees verder

 
 

Begin met een grondig onderzoek

De eerste stap in het maken van een uitstekende eLearning cursus is beginnen met grondig onderzoek. Je moet begrijpen wie je publiek is. Dit zal je helpen om een eLearning-platform te kiezen dat aan je behoeften en vereisten voldoet.

Het lijkt misschien een no-brainer, maar het kiezen van het juiste onderwerp voor je eLearning cursus is uiterst belangrijk. Het doel van je eLearning cursus moet zijn om een individu of een groep te leren hoe ze taken kunnen uitvoeren en doelen kunnen bereiken - zorg er dus voor dat je een onderwerp kiest dat hen daarbij zal helpen.

Zoek bovendien uit wat je leerlingen verwachten en wensen op het vlak van een eLearning-ervaring. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar je wilt geen tijd verspillen aan het samenstellen van een eLearning-cursus die niemand ooit zal gebruiken!

Bepaal je elearning doelstelling

Wanneer je een eLearning cursus ontwerpt, is het van cruciaal belang om te beginnen met een duidelijk leerdoel.

Wat wil je bereiken? Wil je dat leerlingen basisvaardigheden ontwikkelen of hoop je dat ze een taak kunnen uitvoeren? Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is gemakkelijk om je te verliezen in details wanneer je je cursus ontwerpt en te vergeten waarom je hem überhaupt maakt.

Je moet onthouden dat ontwerpen uiteindelijk gaat over het bereiken van je doel (met andere woorden, dingen laten gebeuren).

Vraag jezelf dus af: Hoe zorg ik ervoor dat mijn leerlingen mijn leerdoel halen? Welke ontwerpelementen kan ik toevoegen om ervoor te zorgen dat leerlingen doen wat ik wil dat ze doen?

 
 

Kies het juiste eLearning-platform

eLearning-platforms zijn geweldig voor de ontwikkeling van eLearning-inhoud, maar de belangrijkste factor bij het kiezen van het juiste platform voor uw bedrijf.

Begin met het stellen van een aantal vragen: Hoe groot is mijn bedrijf? Wat voor soort cursussen ga ik maken? Wat voor budget heb ik tot mijn beschikking? Moeten onze trainingsprogramma's overal en op elk apparaat toegankelijk zijn?

Met de antwoorden in de hand, bekijk je de lijst en kies je wat het beste past bij de behoeften van je bedrijf. De belangrijkste regel bij het kiezen van een eLearning platform is kiezen voor een platform dat het eenvoudig houdt, zoals TheLearning LAB.

Bij TheLearning LAB begrijpen we dat eenvoud de kosten verlaagt, terwijl complexiteit nieuwe kosten en kopzorgen met zich meebrengt die tijd en geld kosten.

Creëer je personages en storyboard

Bij het maken van eLearning-cursussen wordt vaak over het hoofd gezien dat je personages interessant en divers moeten zijn. Er zijn tenslotte maar weinig dingen die de aandacht van een cursist zo verslinden als saaie personages.

Je kunt de TheLearning LAB template builder gebruiken om ervoor te zorgen dat elk personage er uniek uitziet en verschillende persoonlijkheidskenmerken heeft die die van echte mensen nabootsen.

 
 

Bepaal welke elearning video's je nodig hebt

Een van de belangrijkste overwegingen is om te beslissen welk soort elearning videomateriaal je nodig hebt.

Misschien heb je een combinatie nodig van geanimeerde personages, stockfoto's, achtergrondmuziek en voice-overtalent om je boodschap doeltreffend over te brengen.

Tenzij je van plan bent om een elearning cursus vanaf nul te maken, zal het selecteren van deze middelen een integraal onderdeel zijn van je proces - en een die uren kan toevoegen aan de tijd die je besteedt aan het ontwikkelen van elearning cursusmateriaal.

Alle cursuselementen samenvoegen in de auteurstool van de cursus

De elementen van een eLearning cursus kunnen variëren naargelang het onderwerp en de complexiteit.

Een cursus over het installeren van Microsoft Word kan bijvoorbeeld instructietekst en beeldmateriaal vereisen.

Een cursus over leiderschap kan daarentegen persoonlijke anekdotes van de docent bevatten of korte eLearning videoclips van interviews met experts in het vakgebied.

Welke elementen je ook in je e-learningcursus opneemt, verzamel ze in de auteurstool.

Bij TheLearning LAB hebben we een krachtige auteurstool waarmee je snel eLearning-cursussen kunt maken en waarmee je ook de individuele voortgang van elke cursist kunt bijhouden.

 
 

Vertel een verhaal

Het vertellen van een verhaal is een eenvoudige manier om de aandacht van mensen te trekken, niet alleen bij training en ontwikkeling, maar vrijwel overal.

Als je je boodschap wilt overbrengen, zorg er dan voor dat deze weerklank vindt bij je werknemers en in hun hoofd blijft hangen. Het is altijd goed om met iets relevants te beginnen, vooral als je met de ontwikkeling van eLearning-content werkt.

Je kunt bijvoorbeeld vertellen waarom beveiligingssystemen zo belangrijk zijn op de werkplek van vandaag en hoe ze een waardevol hulpmiddel zijn om de veiligheid te vergroten.

Vertel vervolgens een echt verhaal over je onderwerp - zorg ervoor dat het een relevant aandachtspunt bevat.

Maak het visueel

Een e-learningcursus lijkt meer op een film dan op een boek. Het is belangrijk dat je visuals en multimedia gebruikt, zodat je leerlingen zich kunnen concentreren op het leren in plaats van op wat ze moeten doen.

Het probleem is dat voor het maken van visuele content vaardigheden, tijd en geld nodig zijn - iets wat veel ondernemers niet hebben. Maar u kunt deze obstakels overwinnen door het TheLearning LAB eLearning platform te gebruiken.

Ons eLearning platform vereenvoudigt alles, van het brainstormen over ideeën en het schrijven van verhaallijnen tot het maken van aangepaste afbeeldingen voor je eLearning cursus. En dat alles zonder je budget te overschrijden of dagen van je tijd in beslag te nemen.

 
 

Inclusief beoordelingen en quizzen

Beoordelingen en quizzen hebben twee belangrijke functies: ze zijn een hulpmiddel voor leerlingen om hun begrip en vooruitgang te meten. Ze bieden je de mogelijkheid om informatie te verzamelen over hoe goed je inhoud wordt ontvangen.

Wees op je hoede voor lange toetsen die geen verband houden met de lesstof in je e-learning cursus - mensen zullen er gefrustreerd door raken en jij verliest waardevolle gegevens.

Neem een paar korte beoordelingen op strategische momenten in je inhoud op, stel af en toe vragen en probeer een korte quiz te maken aan het einde van elke module of unit.

Ga met de stroom mee

Elearningcursussen worden meestal gezamenlijk gemaakt. Er is meer dan één persoon betrokken bij de creatie van een eLearning cursus.

Een van de redenen om deze benaderingen te gebruiken bij het maken en ontwerpen van een eLearning cursus is dat het je helpt om over de angst heen te komen die je ervan weerhoudt om aan je project te beginnen en het kan je ook helpen om grote valkuilen te vermijden.

Meegaan met de stroom bij het maken van een Elearning cursus zorgt voor meer creativiteit en experimenteren, wat de kans vergroot dat je met nieuwe ideeën komt, iets wat van vitaal belang is als je Elearning cursussen wilt maken die zich onderscheiden van de rest.

 
 

Maak een prototype voor de e-cursus

Je zult een prototype van de cursus moeten maken. Hoewel het prototype misschien nooit gepubliceerd zal worden, geeft het je de kans om te zien of je elearning cursusontwerp werkt en goed stroomt.

Begin met het maken van hoofdlijnen voor elk onderdeel en bouw de dia's of activiteiten één voor één.

Vergeet niet om ruwe opname-instructies toe te voegen als iemand anders het verhaal zal inspreken. Het algemene doel hier is om een gevoel te krijgen van hoe het er samen uit zal zien als je het publiceert.

Een bèta-evaluatie van de e-learningcursus uitvoeren

Hoewel het laten uitvoeren van een bèta-evaluatie door een professioneel evaluatieteam kostbaar kan zijn, zal het een waardevol inzicht geven in de vraag of het beoogde publiek het materiaal effectief zal kunnen gebruiken.

Vragen om beoordelingen van materiedeskundigen is over het algemeen acceptabel. Maar misschien wil je zelfs iemand intern inhuren, bijvoorbeeld een werknemer die net een vergelijkbare training heeft gevolgd.

Naast het geven van nuttige feedback over de inhoud van de cursus, kunnen ze ook gebieden herkennen die beter uitgelegd of georganiseerd kunnen worden.

 
 

Breng de laatste correcties aan in je eLearning cursus.

Het is belangrijk om ook de laatste correcties in de cursus aan te brengen. Tijdens het ontwerp van de cursus kunnen gemakkelijk kleine veranderingen worden aangebracht.

Maak de kleine aanpassingen die nodig zijn en ga verder. Zodra je de ontwikkeling van je eLearning content hebt afgerond, moet je het materiaal van boven tot onder bekijken.

Gebruik een checklist met de doelstellingen van je project en laat anderen die bij de training betrokken zijn de training een laatste keer evalueren voordat je deze publiceert.

Test je eLearning cursus in het systeem van de klant.

De beste manier om te zien hoe goed je cursus werkt, is om hem te testen in het systeem dat je uiteindelijk gaat gebruiken.

Dit kan lastig zijn als je een cursus maakt voor een externe klant, maar in dat geval moet je ervoor zorgen dat je een eLearning platform gebruikt dat compatibel is met externe systemen, zoals TheLearning LAB.

Als je de eLearning inhoud ontwerpt voor een meer intern publiek, creëer dan een sandboxed omgeving voor de pilot elearning cursus.

 
 

De eLearning-cursus publiceren en adverteren

Als je een eLearning-cursus van hoge kwaliteit hebt gemaakt, is het tijd om hem uit te rollen en er reclame voor te maken. Schrijf een persbericht, plaats de e-learningcursus op sociale media en stuur een e-mailnieuwsbrief om het nieuwe aanbod aan te kondigen.

Dit zorgt voor meer buzz en interesse voor je nieuwe product. Hoe sneller het beschikbaar is, hoe sneller studenten zich kunnen inschrijven en geld kunnen verdienen aan je harde werk.

Evalueer en meet het rendement op investering.

Je kunt de cursus ook evalueren en het rendement op je investering meten. Als je veranderingen moet aanbrengen, maak je dan geen zorgen.

Dit is een normaal onderdeel van het proces. Misschien wil je de inhoud verbeteren op basis van de feedback van de deelnemers of meer variatie aanbrengen om het interessant te houden.

Wat je ook doet, je moet je elearning cursus aanpassen op basis van deze evaluaties en rendementsanalyses.

 
 

Bij TheLearning LAB kunnen we eLearning-cursussen van topkwaliteit voor je maken

In de loop der jaren heeft TheLearning LAB organisaties geholpen bij het maken van veel eLearning-cursussen, waarbij de nadruk lag op het gebruik van storytelling-technieken om contact te maken met cursisten en hen positief te betrekken.

Onze eLearning-oplossingen bestaan uit twee hoofdonderdelen: we helpen klanten bij het identificeren en definiëren van hun doelen, het begrijpen van hun doelgroepen, het creëren van hun verhalen en het ontwikkelen van visuele content; we bouwen ook responsieve eLearning-cursussen voor desktop, mobiele apparaten en andere veelgebruikte leeromgevingen.

We werken nauw met je samen tijdens elke stap van het ontwikkelingsproces van je cursus, van de eerste planning tot de uitvoering. En in elk stadium geven we je zoveel ondersteuning als je nodig hebt, van projectmanagementservices tot technische ondersteuning bij de levering en hosting van cursussen.

Naast het produceren van toonaangevende aangepaste video's, animaties en interactieve elementen, is ons bekroonde creatieve team ook gespecialiseerd in het creëren van boeiende eLearning-inhoud die trainingsdoelstellingen ondersteunt.

Neem contact op

 
Previous
Previous

Waar wordt een leermanagementsysteem voor gebruikt?

Next
Next

ELearning-platform voor bedrijven