De perfecte combinatie: eLearning & mlearning

Met het grote succes van eLearning, dat bedrijven de kosteneffectieve, flexibele opleidingsmogelijkheden bood die ze nodig hadden, kwam er een ongelooflijke innovatie en groei. Een van deze facetten van eLearning die de wereld stormenderhand verovert, is mobiel leren (mLearning), waarbij lerenden steeds vaker hun reistijd willen gebruiken om toegang te krijgen tot de inhoud, zich met eLearning bezig willen houden vanaf hun mobiele apparaten en 24 uur per dag, 7 dagen per week gemakkelijk toegang willen hebben tot al het cursusmateriaal.

Waarom eLearning omzetten naar mLearning?

Zoals alle draagbare elektronische apparaten verschillen in hun functionaliteit, zo varieert ook het digitale leerprogramma dat ervoor ontwikkeld wordt. De grotere schermen van laptops ondersteunen de meer diepgaande, gestructureerde, interactieve en langere delen van de inhoud die we in eLearning zien, en webgebaseerde Learning Management Systems bieden flexibiliteit en mobielvriendelijke inhoud. Op mobiele apparaten draait het echter allemaal om toegankelijkheid - en met een speciale applicatie kun je de inhoud met ongelooflijk gebruiksgemak naar je leerlingen brengen.

Laten we eens naar een voorbeeld kijken:

Stel je voor dat je eLearning-cursus webgebaseerd is, op een video-first LMS met gamification en andere interactieve functies die je cursisten betrekken en een hoge voltooiingsratio bieden. Het kan niet beter!

Maar... dan komt 2020 en plotseling daalt de betrokkenheid. Je platform is nog steeds perfect wanneer het via desktops of laptops wordt benaderd, maar er blijken functies te zijn die minder geoptimaliseerd zijn voor mobiele toegang. Je leerlingen raken minder betrokken. Aangezien de wereldwijde situatie een enorme verschuiving heeft veroorzaakt naar het gebruik van thuiswerkopties, neemt het mobiel benaderen van content een hoge vlucht.

Je leerlingen hebben nu opties nodig waarmee ze onderweg informatie kunnen bekijken en consumeren en de cursus naadloos kunnen gebruiken vanaf hun mobiele apparaat.

Dan heb je mLearning voorzichtig nodig!

Converteer elektronisch leren naar mobiel leren (in 4 stappen):

mLearning is een subset van eLearning, maar zeker geen equivalent. Het omzetten van een bestaand of nieuw eLearning curriculum naar mLearning is eenvoudig als je de belangrijke aandachtspunten in acht neemt en het proces zorgvuldig plant.

TheLearning LAB somt vier primaire stappen op die uw bedrijf zullen helpen om de juiste stap te zetten in de overgang van eLearning naar mLearning.

Deze stappen komen uit onze 15 jaar ervaring in de eLearning industrie, waarin we aan honderden mLearning projecten hebben gewerkt.

1. De inhoud herzien

Het is verplicht om de bestaande eLearning content die je van plan bent om te zetten naar mobiel leren opnieuw te bekijken om te valideren of de kleinere schermen geschikt zijn. Deze stap moet gevolgd worden voor alle content die ontwikkeld wordt - de nieuwe of de bestaande voordat het de lerenden kan bereiken.

Ironisch genoeg is de aandachtsspanne van een mobiele gebruiker meer dan uren per dag, terwijl die van een mobiele leerling ergens in de buurt van 5 minuten ligt.

Gezien dit feit is de beste praktijk om de cursusbeschrijving voor mLearning te herzien. Het leerplan moet alleen de relevante details, primaire doelstellingen en sleutelelementen bevatten die betrekking hebben op de projecten. Veel tekst en details, met veel grafische elementen en animaties in mLearning, kan een slecht idee zijn.

Het leidt niet alleen af, maar is ook helemaal niet geschikt voor kleine schermen van handapparaten. Beperkte schermruimte en een eenvoudige gebruikersinterface kunnen veel tekst vertroebelen en verwarrend overkomen voor de leerling.

2. Ontwerp voor eenvoudige navigatie

Deze stap hangt nauw samen met het hergebruiken van de inhoud die we in het vorige punt hebben besproken. In tegenstelling tot laptops die op je schoot zitten, zijn mobiele apparaten veel handzamer en draagbaarder. Handheld apparaten met een aanraakscherm zorgen ervoor dat gebruikers onbewust kriebelen om aan te raken, om hun vingers te gebruiken.

Daarom moeten mLearning-cursussen interactief, boeiend en bijgesneden zijn. Houd de inhoud in opsommingen. Laat opties toe voor interactiviteit, zoals spelletjes, quizzen, video's en audio. Het is echter essentieel om pauze/terug knoppen toe te voegen om de werknemers de vrijheid te geven om af te zien van een lopende video/game, of deze te pauzeren.

In het geval van een lang leerplan is het belangrijk om de cursus in kleine modules aan te bieden. Maak subonderwerpen of hoofdstukken voor een cursus om de navigatie eenvoudig te houden.

Kortom, ontwerp je programma op een manier dat lerenden meer willen leren.

Bij TheLearning LAB begrijpen we dat de navigatie bij mLearning op een andere manier moet worden ontworpen dan bij eLearning en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit op de juiste manier gebeurt.

3. Doel voor ondersteuning van meerdere apparaten

Een succesvol mobiel leerprogramma is een programma dat op meerdere apparaten kan worden gebruikt, van de kleinste mobiele telefoons tot middelgrote tablets. Het aantal mobiele werknemers neemt voortdurend toe. Daarom moet je mLearning cursus responsive zijn op alle apparaten, afgestemd om te passen op elk scherm of systeem. De cursus moet optimaal leesbaar, esthetisch en performant blijven op verschillende draagbare apparaten.

Probeer, indien mogelijk, ook een tool voor offline beschikbaarheid te integreren.

4. Cursussen up-to-date houden & je gegevens bijhouden

Bijgewerkte video's, afbeeldingen en audio zijn belangrijk om je MLearning cursus succesvol te maken. Zorg ervoor dat je gegevens zijn bijgewerkt volgens de huidige behoeften als je een cursus enkele jaren geleden hebt laten ontwerpen.

Probeer daarnaast een "datalogger" aan je cursussen toe te voegen. Of voeg een pop-up toe telkens een leerling het einde van een onderwerp nadert en vraag om feedback. Een schuifbalk om het percentage van hun duidelijkheid in te voeren. Een enquête over 'makkelijk of moeilijk' enz.

Deze feedback van de cursist (hyperlink naar het artikel over feedback van de cursist) helpt je om je werknemers te betrekken en om de inhoud van het mLearning-programma aanzienlijk te verbeteren.

Voeg toe of converteer naar mLearning en pluk de vruchten!

Het gebruik van mobiele apparaten voor onze dagelijkse online activiteiten neemt toe - sociale interactie, entertainment, verkennen, e-mails lezen en wat al niet meer. Als klompjes in de zak zijn mobiele telefoons de go-to encyclopedie zonder dat je er formeel voor hoeft te gaan zitten of een stekker hoeft op te laden.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat bedrijven snel mobiele leerprogramma's gaan gebruiken om hun personeel te faciliteren, projectontwikkelingsstrategieën te verbeteren en hun groei te katalyseren. De meest invloedrijke subcategorie van eLearning, mLearning, zal in de nabije toekomst over alle andere vormen van toegang tot kennis heersen.

Daarom is het geen goed idee als je niet op de kar springt. Als je denkt dat de overstap naar mLearning een hectische taak is, overweeg dan om een eLearning-bureau in te huren.

TheLearning agency is zo'n bureau dat je kan helpen. We hebben de afgelopen 15 jaar verschillende mLearning-projecten uitgevoerd en kunnen je helpen bij een soepele overgang.

Neem contact met ons op ons voor een GRATIS workshop. Wij kunnen uw eLearning visie tot leven brengen, want onderwijs is ons ding; wij leven en ademen het!

Hier bij TheLearning LAB, we gaan uitdagingen niet uit de weg en stoppen nooit met streven naar het allerbeste. Daag ons uit!

Previous
Previous

Een innovatief LMS voor creatieve online training

Next
Next

Hoe kies je een LMS: Leerbeheersysteem